Sončna očala

Sončna očala so zelo pomembna za zaščito naših oči in nepogrešljiv modni dodatek.

Zakaj je pomembno izbrati kvalitetna sončna očala?

Sončna očala ščitijo vaše oči pred škodljivimi UV-žarki, jih razbremenijo ob močni svetlobi in jih zavarujejo pred raznimi letečimi drobci prahu.

Vaše oči si zaslužijo najboljše, zato nosite samo kakovostna sončna očala. Strokovnjaki priporočajo očala, ki zmanjšujejo bleščanje, prestrežejo med 99 in 100 odstotki UV-žarkov, v celoti pokrijejo oči, so udobna in ne popačijo barv.

Očala kupljena v optiki so zelo kakovostna tudi zaradi optično pravilnega stekla.

Slabo izdelana očala lahko povzročijo poslabšanje vida, glavobole in nepotrebno napenjanje oči

Kdaj je priporočljivo nositi sončna očala?

Strokovnjaki nošenje očal priporočajo kadar koli: v avtomobilu, na sprehodu, med športno aktivnostjo na prostem ali na plaži. V poletnih mesecih UV-sevanje trikrat večje kot v zimskem času, ko ste v bližini vodnih površin, ko greste v hribe ter na splošno, ko ste na višjih nadmorskih višinah in ko ste na snegu.

UV-zaščita

Ultravijolični sončni žarki oči poškodujejo tako, da pospešujejo razvoj katarakte, degeneracije makule ali povzročijo razraščanje tvorb na očeh, vključno z rakom na očeh. Kakovostna očala naj bi zagotavljala 100-odstotno zaščito pred UV-žarki:

  • UVB-žarki predstavljajo največjo nevarnost za oči;
  • UVA-žarki so tisti, ki jih naše oči najprej absorbirajo, in čeprav niso tako nevarni kot UVB, se jim je kljub vsemu treba izogibati;
  • UVC-žarki ne predstavljajo nobene nevarnosti, saj jih blokira že atmosfera.

Z nošnjo očal, ki imajo zgolj obarvane leče in ne nudijo UV-zaščite, očem naredili več škode, kot če jih ne bi nosili, saj se vam bodo pod njimi očesne leče še boljo odprle in bodo zato še bolj ranljive in izpostavljene še večji nevarnosti.

Barva leč

Vsa sončna očala imajo barvna stekelca, saj je njihov namen, da zmanjšujejo svetlost in okrepijo jasnost slike. Vendar izbira barve leč vpliva na to, koliko svetlobe doseže vaše oči, kako dobro boste z njimi videli druge barve in kakšen bo kontrast slike, ki jo boste videli.

- Rjave, sive, zelene: Te leče so nevtralne, kar pomeni, da zmanjšajo svetlost in pri tem ne popačijo barv. Zmanjšajo bleščanje in s tem razbremenijo oči.

- Rumene, zlate, jantarjeve: Leče teh barv zagotavljajo manjše zmanjšanje svetlosti kot rjave, sive ali zelene leče, vendar so odlične v manj svetlih situacijah ali pri zmanjšani vidljivosti. Zagotavljajo odlično globinsko percepcijo, zato so še posebej primerne za vse, ki se ukvarjajo s smučanjem, deskanjem na snegu in drugimi zimskimi športi. Poleg tega okrepijo kontrast v nezanesljivih in slabo vidljivih okoliščinah, zato so izjemno primerne za izboljšanje vidljivosti v megli.

- Rožnate, rdeče: S takšnimi očali se vam bo svet zdel veliko svetlejši, kakor je v resnici. Zagotavljajo odlično vidljivost v situacijah, ko je svetloba manjša, okrepijo pa tudi kontrast, zato so primerna za zimske športe v oblačnih razmerah. Okrepijo tudi vidnost objektov na modri ali zeleni podlagi, zato so primerna za vožnjo ali raziskovanje po gozdnatih območjih.

- Odbojna, s svetlečo prevleko: To se nanaša na odbojni sloj na zunanji površini nekaterih leč. Ta sloj zmanjša bleščanje, saj se od njega večina svetlobe odbije. Če se boste odločili za takšna očala, boste skoznje barve videli nekoliko temnejše, kot so v resnici.

Polarizacijski filter

Polarizacijski filter prepušča svetlobo zgolj v vertikalni ravnini in s tem zmanjša bleščanje predvsem z vodnih površin. Pri uporabi polarizacijskega filtra se oči tudi manj naprezajo. Če niste prepričani, ali imajo vaša sončna očala polarizacijski filter, jih postavite pred LCD zaslon ter zasučite za 90 stopinj. Če imajo očala polarizacijski filter, steklo med obračanjem očal postopoma potemni.

Sončna očala s polariziranimi lečami so nepogrešljiva pri vodnih športih ali za oči, ki so izjemno občutljive na bleščanje. Filtri močne horizontalne svetlobne valove blokirajo in na ta način zmanjšajo bleščanje in naprezanje oči.

Življenjska doba sončnih očal

Sončna očala imajo rok trajanja. Stopnja UV zaščite pri novih očalih ali pa očalih, starih 3 leta se bistveno razlikuje, odvisno od tega, kako skrbno sončna očala vzdržujemo.