Povpraševanje

Smernice v optiki po sejmu Opti München 2016

Korekcijska očala

Čeprav je v ponudbi veliko različnih barv korekcijskih okvirjev, je opaziti, da še vedno očitno prevladujeta črna in rjava barva. Proizvajalci okvirjev iščejo nove barvne kombinacije kot tudi materiale.

Široka izbira plastičnih okvirjev, ki so horizontalno, črtasto pisani. Očala za tiste, ki so malo bolj drzni in želijo nekaj drugačnega. Zelo inovativne in zanimive barvne kombinacije omogočijo posamezniku, da najde zase tisto, ki mu najbolj ustreza.

Očala, podobna tem na sliki, vam ponujamo tudi v naši Optiki. Prednost takih okvirjev je, da so vsaka očala unikat, tako da ni mogoče, da bi kje srečali nekoga z enakim okvirjem. Zelo zanimivi so ti okvirji tudi kot sončna očala. Še posebej izrazita in moderna so takšna, v katera vam vstavimo zatemnjena barvna stekelca z ogledalnim učinkom. Na primer modra, rdeča, oranžna, siva, ...

Nekateri proizvajalci so šli celo v takšne ekstreme, da so se poleg barv, poigrali tudi z oblikami. Očala namenjena manjšem krogu ljudi. Levi in desni okvir vsak svoje oblike, okrogli in kvadratni, okrogel s spodaj ravnim delom, znotraj kvadraten zunaj okrogel. Za drugačne in tiste, ki se ne bojijo izstopati.


Poigravanje z materiali in iskanje novih je nekaj, česar se je lotil vsak večji proizvajalec okvirjev. Že nekaj časa so v novejši ponudbi okvirji iz lesa in pa predvsem materiali, ki le tega imitirajo. Te imitacije ocenjujemo kot boljša različica, saj je osnova acetat, kar pa je veliko primernejše za montažo, oblikovanje in popravila. Očala so lepa in moderna, oblike in barve nosljive in zelo primerne za vse starosti.

Kar nekaj takšnih očal smo nabavili tudi mi in jih dali v ponudbo. Različne moderne oblike in barve od rjave, sive, črne do temno rdeče. Zanimivo je bilo videti, iz česa vse so se lotili izdelati očala. Kovina, 3D plastika in celo iz starih LP plošč. Zunanja, vidna plast okvirja je narejena iz prave stare vinilne plošče. Jasno vidni utori in rahla radialna ukrivljenost. Zanimivo in inovativno in vsekakor nosljivo.

Kot smo lahko napovedali že v lanskem letu, bodo letos v ospredju močni plastični okvirji in pa okvirji kombiniranih materialov – plastika in kovina. Še vedno, so kljub poplavi raznobarvnih okvirjev, daleč v ospredju okvirji umirjenih barv. Na prvem in drugem mestu sta črna in rjava, zelo popularna je siva barva od ostalih pa prevladujeta vijolična in rdeča.

Sončna očala

Za vse, ki nosijo korekcijska očala, so na voljo mnoge variante za zatemnitve. Seveda so v prvi vrsti samo-zatemnitvena stekelca, imenovana foto ali transitions. V naši optiki so na voljo izredno kvalitetna in cenovno zelo ugodna stekla.

Zelo lepo nosljivi in moderni so trenutno klipi. Ti se magnetno oprimejo osnovnega okvirja in popolno skrijejo spodnji del. Korekcijska očala se enostavno spremenijo v sončna očala z vašo dioptrijo. Nekateri modeli, tudi v naši optiki, imajo na voljo štiri različne klipe. Ene z antirefleksno zaščito proti bleščanju ter po ene z barvnimi zatemnjenimi stekelci. Sicer pa so sončna očala vse bolj drznih oblik in barv. Od tistih z tanjši kovinskim okvirjev, do močnih plastičnih. V ospredju so okvirji v kombinaciji raznih materialov, plastika in kovina v enem. Še vedno večji modeli in bolj okroglih oblik.

Različne barve stekelc, s prehodi iz svetlega na bolj temno, kot tudi vse bolj prisotna sončna očala s stekli z ogledalnim učinkom.

Povečevalna stekla, lupe, bralne tablice

Za starejše in tiste, ki imajo zelo veliko dioptrijo in težave z branjem drobnega tiska, je na voljo kar nekaj zelo uporabnih pripomočkov. Med klasične sodijo enostavne ročne lupe, vse več jih je že na voljo z LED lučmi. Še nekoliko bolj uporabne so samostoječe namizne lupe z večjim povečevalnim steklom in LED osvetlitvijo. Enostavne in izredno učinkovite ter priročne.

Med novejše pripomočke pa sodijo elektronske bralne tablice. Sprva zelo drage, sedaj pa so že dobavljive po mnogo bolj sprejemljivih cenah. Tablice so zelo enostavne za uporabo in omogočajo povečavo za 2,5,7,9 ali 12 krat. Pet gumbov in majhne črke v časopisih in knjigah se povečajo in izpišejo na ekranu tablice. Pri določenih modelih, je možno tablico priključiti na TV ekran in prej premajhno in nečitljivo besedilo se z velikimi besedami izpiše na televizijskem ekranu.