Rokovanje s kontaktnimi lečami

Kako skrbeti  za mehke kontaktne  leče in pomagati ohraniti oči zdrave

1. NAJPREJ POSKRBIMO ZA OSNOVNE STVARI

Preden vzamete leče v roke, si slednje dobro umijte in posušite.

2. VSTAVLJANJE LEČ

Lečo položite na prst in se pri tem prepričajte, ali ni obrnjena navzven ali poškodovana.

3. VSTAVLJANJE KONTAKTNIH LEČ

Lečo namestimo na konico kazalca. Sredinec iste roke položimo v bližino trepalnic spodnje veke in potegnemo spodnjo veko navzdol. Zgornjo veko potegnemo s sredincem druge roke proti obrvem in jo fiksiramo z rahlim pritiskom, nato lečo narahlo položimo na oko. Najprej počasi spustimo spodnjo veko in nato še zgornjo ter zapremo oko.

4. ODSTRANJEVANJE KONTAKTNIH LEČ

S sredincem potegnemo spodnjo veko navzdol in gledamo naravnost. S  kazalcem in palcem iste roke lečo rahlo stisnemo in jo odstranimo iz očesa.

5. ODSTRANJEVANJE UMAZANIJE IN TRDIH DELCEV Z LEČE

Nekaj kapljic tekočine nakapljajte na vsako stran leče. Nežno drgnite lečo na vsaki strani od sredine proti robu dve do štiri sekunde, nato pa splaknite lečo na vsaki strani, pri čemer naj splakovanje vsake strani traja vsaj pet sekund. Leče nikoli ne drgnite s krožnimi gibi, saj se lahko strga, zunanji rob pa se ne očisti.

6. ZDAJ JE TREBA LEČE RAZKUŽITI

Položite leče v posodico in jo napolnite s svežo tekočino. V večnamenski  dezinfekcijski  tekočini jih pustite shranjene najmanj šest ur. Potem so leče pripravljene za uporabo.

7. KO STE VSTAVILI LEČE, DOBRO OČISTITE POSODICO.

Splaknite jo s svežo tekočino in jo pustite, da se posuši na zraku. Leč ali posodice nikoli ne pomivajte z vodo iz pipe.